”After Depression: The Sovereignty of the Senses”

[2014-04-29] Välkommen till ett seminarium med professor Ann Cvetkovich, University of Texas, Austin, med utgångspunkt i ett pågående projekt där emotioner och affekter sätts in i ett kollektivt, socialt och medborgerligt perspektiv. Seminariet har rubriken "After Depression: The Sovereignty of the Senses".

Måndag den 12 maj 2014, kl 15.00-16.30, Beteendevetarhuset, Bt 102.

Ann Cvetkovich

Ann Cvetkovich deltar i högre seminariet i litteraturvetenskap, i samarrangemang med "Genus – stark forskningsmiljö" vid Umeå universitet.

För många Umeå-bor är Ann Cvetkovich redan bekant – fastän de kanske inte vet om det. Hon var nämligen en av skaparna bakom multimediainstallationen "Words needed" som visades på olika platser i centrala staden under invigningshelgen av Kulturhuvudstadsåret 2014.

Närmare bestämt i verket The Alphabet of Feeling Bad som projicerades på en snövägg utanför Utopia-gallerian (raden "U is for Utopia" fanns passande nog också med). I det verket samarbetade Cvetkovich med konstnären Karin Michalski.

Mer om Cvetkovich pågående projekt, som genomgående utmärks av genresöverkridande samarbeten mellan forskning, teori och konstnärligt arbete, finns att läsa på hennes hemsida.

När Ann Cvetkovich nu kommer till Umeå ska hon hålla ett seminarium med utgångspunkt i ett pågående projekt där emotioner och affekter sätts in i ett kollektivt, socialt och medborgerligt perspektiv.

Seminariet har rubriken "After Depression: The Sovereignty of the Senses".
Se abstract och kortfattad presentation av Cvetkovich tidigare verk och arbete.

Som frivillig förberedelse för seminariet rekommenderar vi läsning av introduktionskapitlet till Ann Cvetkovichs senaste bok Depression: A Public Feeling (2012). Boken har väckt mycket uppmärksamhet och recenserades i The New York Times Sunday Magazine med en enda kärnfull mening: "Aesthetics, anecdotes and evidence against the medical model."

Hör av dig till Annelie Bränström Öhman så skickar hon kapitlet i pdf-format.

Varmt välkomna till ett spännande seminarium!

Abstract for seminar:

This presentation will draw from a larger project that aims to articulate notions of sovereignty, democracy, and freedom in affective and sensory terms. It conceives of sovereignty as an embodied practice rather than an abstract concept and as something that must be learned and experienced collectively over time rather than as a fixed and final condition of a sovereign or discrete individual or nation.

Focusing in particular on how my work on affect has been informed by art practice, the talk will develop the concept of the "sovereignty of the senses" through a discussion of Alison Bechdel's graphic narrative memoir, Are You My Mother?, as well as queer and feminist installation projects by Zoe Leonard, Rachael Shannon, and Karin Michalski that use built environments to transform affective, sensory, and social experience.

Short biography:

Ann Cvetkovich is Ellen Clayton Garwood Centennial Professor of English and Professor of Women's and Gender Studies at the University of Texas at Austin. She is the author of Mixed Feelings: Feminism, Mass Culture, and Victorian Sensationalism (Rutgers, 1992); An Archive of Feelings: Trauma, Sexuality, and Lesbian Public Cultures (Duke, 2003); and Depression: A Public Feeling (Duke, 2012).

She co-edited (with Ann Pellegrini) "Public Sentiments," a special issue of The Scholar and Feminist Online, and (with Janet Staiger and Ann Reynolds) Political Emotions (Routledge, 2010). She has been coeditor, with Annamarie Jagose, of GLQ: A Journal of Lesbian and Gay Studies. Her current writing projects focus on the current state of LGBTQ archives and the creative use of them by artists to create counterarchives and interventions in public history.

Redaktör: Per Melander

Adress till nyheten: